kolmapäev, 6. aprill 2016

Põhjala / Mallaskoski Black Koivunen

Sissekanne 518 - Põhjala / Mallaskoski Black Koivunen


Rye and Birch Porter
9,3 vol

Black Koivunen on soome-ugri koostööprojekt Põhjala ja Soome Mallaskoski pruulikoja vahel. Rukkiporteri meskimisel kasutati vee asemel kasemahla ning keedus kasetohtu. Õlu on humaldatud Soome ja setude ühise jumala nime kandva Pekko humalaga.

Ühesõnaga üsna kreisi projekt - kasemahlaga tehtud õlu.

Õllel värvus on porterile omaselt süsimust ning vahukiht on kreemiselt tihke ja šokolaadikarva. Aroom on suurepärane - piimašokolaadiselt magus, kergelt lagritsane ja vürtsikas ning tuhaselt mõrkjas ja kasene.

Esmamekk on magus ja siidine, lagritsane ja hapukalt kohvine. Üsna siidine ja tummine olek muutub aga siis kergemaks - natukene saab hoogu maha võtta intensiivse alguse järel. Kergelt on tunda kasemekki ning mõnusalt annab enda olekust märku ka rukki särtsakas olek.

Lõppmekk aga lajatab taaskord jälle korraliku nätaka - korralik metsane ja robustne (võib-olla ka natukene must ja tuhane) mõrkjus ja leivane hapukus. Üsna märgatavalt on tunda ka teravamapoolset alkoholi - no ju siis Soome esindaja törtsutas natukene Koskenkorvat siia sisse. Kuid see kaob aja möödudes ja õlle laagerdudes. Ja just seetõttu paar pudelit ka keldrisse seisma sai pandud.

Hinnang 7