pühapäev, 12. märts 2017

Pühaste / AF Brew Imperial Extra Double Stout

Sissekanne 774 - Pühaste / AF Brew Imperial Extra Double Stout


Double Extra Stout
10,0 vol

Õlle tutvustuselt selgub, miks niivõrd eriline õllestiil ette võeti - "1913. aastal alustati Tartus kangete stout-tüüpi õllede pruulimist. Taastasime küllusliku maitse algupärase retsepti järgi. Seda tüüpi õlu jõudis tollal Vene keisri õukonna lauale ning oli kõrgelt hinnatud. Jõuline ja rikas, samas võluvalt balanseeritud Imperial Double Extra Stout on pruulitud klassikaliste linnase- ning humalasortidega, täpselt nii nagu seda tehti sajand tagasi."

Õlle värvus on sügavalt mustjas-punane ning šokolaadikarva vahukiht on püsiv. Aroom on alkoholisoe, vaniljeselt veniv ja magus, sojakastmeselt soolakas ja kakaone.

Maitse on raske kehaga, siidine ja üliintensiivsete röstiste maitsetega - piimakohvine röst koos tumeda šokolaadi mõrkjusega, ploomiselt hapukas ja tummine, samas vaniljene ja siirupiliselt magus. Lõppmekk on üsna tugevalt alkoholine ja see teeb seest soojaks, samas on keelel põnev maitsetaimelikkust õhkav nüanss (ja see on antud õlle suur pluss).

Väga põnev jook, kus raske magusus püüab balanssi leida kuiva röstisuse ja kange alkoholiga. Kui antud jook saaks külmas keldris pool aastat laagerduda, siis minu arvates on tegemist üliägeda õllega. Hetkel natukene ehmatab see liiga tugev alkoholine lõpp, kuid see muutub ajaga kindlasti palju ümaramaks.

Hinnang 8