kolmapäev, 28. detsember 2016

Pruulinohikute eri: WLP500 ja WLP545 pärmi eksperiment


2016. aasta suvel käisin puhkusereisil Belgias ning loomulikult jätsid kustumatu mulje kohalikud pruulikojad ja õlled. Seetõttu otsustasin ka enda pisikeses pruulikojas Belgia õllede tegemisega algust teha. Seetõttu sai endale ostetud mitmeid Belgia stiilidele omaseid pärme ja nii see katsetamine algas.

Järgnev jutt on pigem pruulinohikutele:
Otsustasin testida kahe Belgia pärmi erinevusi - WLP545 Belgian Strong Ale Yeast vs WLP500 Monastery Ale Yeast.

Õllestiiliks valisin Belgian Blonde Ale ning retsept on väga lihtne:
82,5% Pilsner
7,6% Munich
2,7% Aromatic
1,8% Melanoiden
15.2 IBU Styrian Goldings 60min
6.1 IBU Saaz 30min

OG 1060, 11.3 EBC

Nii ma siis antud õlle valmis tegin ja 2 erinevat pärmi sai tööle pandud. 18 päeva käärimist 18-20 kraadi juures ning pudeldamine. Olen nüüdseks lasknud õlledel keldris seista 3 nädalat ja on aeg vaadata, kui suured erinevused on.

WLP545 on tõsine tööloom - vaid nädalakesega oli algtihedus 1060 langenud 1004 peale. Seega kangust on õllel koguni 7.4 vol. Seda hämmastavam on fakt, et meskimine toimus 70 kraadi peal.

WLP500 on rahulikuma iseloomuga - peale 2 nädalat käärimist oli FG 1015 ja sinna see ka jäi. Seega 5.9 vol.

Väljanägemine:
WLP500 on hägusem ja vahukiht ei püsi nii hästi kui WLP545-l. Mõlema õlle värvus on helekuldne.

Aroom:
Aroom on WLP500-l vürtsikas ja magus, 545 on aga särtsakam ja tsitruselisem, puhtam.

Maitse WLP500 - ümaralt magus, puuviljaselt malbe ja vürtsikas. Belgia õllele omaselt pärmine, kuid seda meeldival moel. Lõppmekk tsitruseliselt kuiv, kuid siiski magus.

WLP545 - palju tugevama aroomiga. Hapukas-tsitruseline ja tugevalt särtsakas ja vürtsikas. Maitse tundub küll esialgu puuviljaselt mahlane, kuid samas on see väga kerge kehaga ja kuiv. Lõppmekk on šampanjale omaselt viinamarjane, peene mulliga ja värskendav.

Kumba pärmi siis eelistada?
Mulle meeldib WLP500 ümarus ja pehmus ning ta ei käinud nii kuivaks. Maitsed on malbemad, kuid siiski tugevalt Belgialikud. WLP545 on aga üsna ekstreemne näide - väga särtsakas ja omamoodi isegi veinilikke kuivi nüansse omav. WLP545 võimekust näitab ka fakt, et tegin antud pärmiga Quadi, kus 10 päevaga suutis tihke 1096 OG siirupilise massi koguni 1004 FGni ära süüa. Uskumatu!

Seega 545 jääb suure tõenäosusega minu põhiliseks Belgia stiilide pärmiks. Mul on veel külmkapis ootamas WLP530 Abbey Ale Yeast, millega plaanin ühe tumedamapoolse kange eili teha.