reede, 26. august 2016

Holu Ebony Queen

Sissekanne 633 - Holu Ebony Queen


Pruulitud Genikas
10,0 vol
Imperial Porter

Genika on selles mõttes legendaarne koht, et enne suurt käsitööõlle plahvatust oli ta rahulikult tegutsev pisike ettevõtte. Polnud konkurentsi, polnud erilist kvaliteeti ega olnud ka tööd. Ja sis tulid Põhjala jm pruulikojad ning siis oli u 1,5 aastat, kus Genikas oli pikk õlletootmise järjekord lausa. Iga mustlaspruulikoda alustas just sealt. Aja jooksul tekkis uusi pruulikodasid juurde ning mustlased jagunesid kvaliteetsemate tegijate vahel ära ning ka Genika kääritustünnid olid sealtmaalt pigem tühjad. Ja nüüd üle pika aja on mõni mustlane julguse kokku võtnud ning oma sammud sinna seadnud. Põnevuse ootan antud õlle proovimist, sest mõned kangemad tumedad õlled on seal suurepäraselt välja tulnud.

Täna proovime ära Hõlu Imperial Porteri. Õlle värvus must ning šokolaadine vahukiht vajus olematuks. Aroom on kohvine, tuhkjalt kuiv ja suitsune.

Esmamekk on raske kehaga, suitsune ja röstilinnastele omaselt kohvine. Keskmaitset on tunda kvaliteetsele tumedate šokolaadile omast mahlast magusust koos kakaose mõrkjusega. Maitselõpp on kergelt hapukas ja alkoholine, kuid üldse mitte häirivalt. Samuti on tuntav puidune mõrkjus koos šokolaadiselt pehme mekiga.

Tegemist on päris hea porteriga - maitsekas, kohvine, suitsune, šokolaadine. Natukene annab tunda häirivalt hapukus, mis tuhase kuiva mõrkjusega maitsemeeli ärritab. Ja see intensiivistub 10 minuti möödudes ja soojenedes päris korralikult koos teravama alkoholimekiga. Seega selline pika õhtu mekkimisõlu see ei ole - pigem kange joogiõlu, mis külmalt juues paneb peo hooga käima.

Hinnang 7