pühapäev, 17. jaanuar 2016

Põhjala Cellar Series - Pime Öö PX

Sissekanne 452 - Põhjala Cellar Series - Pime Öö PX


Pedro Ximenez Sherry Barrel Aged Imperial Stout
13,9 vol
Ratebeer 99 punkti

Käes on jaanuar 2016 ning lõpuks olen leidnud selle pühalikult vaba hetke, et ära proovida Põhjala massiivne imperial stout. Kui 2014. aasta jõulude ajal tuli Põhjalal välja Pime Öö nimeline suurepärane IS, siis mingi osa panid nad sellest õllest Pedro Ximenezi vaatidesse 6 kuuks laagerduma. Ja siis Jaanipäeva paiku oligi Eesti kõige eksklusiivsem õlu valmis - vaid paari päevaga müüdi kogu partii läbi (kokku 1111 pudelit) ning nädalapäevad hiljem müüdi järelturul antud jooki juba enam kui 25 eurose pudeli hinnaga.

Kuna tegemist on massiivse tumeda õllega, siis kindlasti muutub jook ajas paremaks. Seetõttu avan alles täna ühe oma neljast Pime Öö PX pudelist. Pudelid on käsitsi nummerdatud ning antud juhul läheb klaasi nr 580.

Ka Pime Öö 2014. aasta versiooni sai hiljuti taaskord proovitud - suurepärane! Vt esialgset Pime Öö hinnangut siit.

Kõige pealt täidan klaasi veega. Ning nüüd asun alles "tökati" kallale. Õlle värvus on süsimust - no selline, et kui kukuks paar tilka puidust laua peale, siis seda plekki sealt enam ära ei saaks. Šokolaadiselt pruun vahukiht kaob kiiresti olematuks. Aroom on võimas - šokolaadilikööriselt alkoholisoe ja kleepuv, puiduselt tummine ning ploomiveiniselt hapukas.

Õhtuse magustoidu valik oli üsna keeruline
Tegemist on üliraske-liibuva-kleepuva joogiga - opsassaa ja valleraa, see võtab lausa laulu lahti. Esmamekk on magus, kui veniv šokolaadifondüü, kuid seda ilget venivat massi balansseerib suurepäraselt veinine hapukus.

Keskmaitse - siin on juba paras maitsete pundar, iga lonksuga tunned siin midagi uut ja põnevat. Rosinad, tumedad ploomid, tammine tummisus, kirsiliköör, vanilje ja ma ei tea mida iganes veel siin tunda tahaks.

Järelmekk on üllatavalt kerge - kui sellise õlle puhul tavaliselt jääb keel suulakke kinni, siis antud juhul laheneb see kriitiline olukord väga meeldivalt. Keelt jääb kuivalt-tummiselt parkima ploomine mekk ja see on meeldiv. Kui eelmisel suvel sai antud õlut mekitud, siis oli see liköörine-magus olek ikka ängistav, siis antud juhul on tegemist väga rafineeritud arenguga. Kiidusõnad pudelile, kus sees see jook niimoodi laagerdus! Hea töö nr 580.

Pime Öö PX väärib Ratebeeri 99 punkti igal juhul - täielik digestiiv, mis ajas muutub järjest paremaks. Nüüdseks on mu keldrisse jäänud veel vaid 3 pudelit, nuuks.

Hinnang 10