esmaspäev, 9. november 2015

Sori Winter Gorilla

Sissekanne 412 - Sori Brewing Winter Gorilla


Baltic Porter
7,0 vol, 40 IBU

Sori Brewing on Tallinnas baseeruv maailma esimene nn crowdfunded pruulikoda, mida dirigeerivad kaks soomlast - Pyry ja Heikki (loe siit rohkem). Paar kuud tagasi tuli Sori välja Coffee Gorilla nimelise Baltic Porteriga ning tulemus oli keskpärane - liialt oldi üle dimensioneeritud tumedate linnastega ning kergelt vesine sellise kangusega õlle kohta (vt kirjeldust siit). Kuid ega Sori mehed niisama seal pruulikojas passi - ikka tehakse uusi ja põnevaid pruule ning seekord on minu lauale jõudnud Coffee Gorilla edasiarendus külmadeks talveõhtuteks - Winter Gorilla.

Õlle värvus punakalt süsimust. Vahukiht on ikka metsik sellise tumeda ja kange õlle kohta - kuid samas see kreemine kihike on üsna püsimatu ja vajub kiiresti kirmeks. Aroomis on tunda intensiivselt kohvi ja vanilje lõhna - ja piimašokolaad on oma parimas vormis siin esindatud.

Esmamekk on siidine, magus-vaniljene ning üsna tugeva kehaga. Edasi areneb see talvine elukas aga natuke särtsakamalt - kohvine mõrkjus mängib siin koos tammelaastude kerge olekuga. Samuti on tunda kamašokolaadile omast magusat ja meelitavat maitset. Järelmekk on aga pettumus - alkoholimekk lööb kõrvetavalt välja ja muud maitsemeeled viib see nulli.

Suurepärase aroomi ning esmamekiga jook - lõpupoole laseb aga see gorilla oma võitlusvaimu alla ning seetõttu geniaalseks joogiks seda nimetada ei saa. Õlle karboniseeritus on nullilähedane - esimese vahukihiga otsustati vist lahkuda - jättes aga õlle kuidagi poolikuks. Hinnang siiski ühe võrra kõrgem, kui Coffee Gorilla versioonil.

Hinnang 7