reede, 13. november 2015

Rochefort Trappistes 6

Sissekanne 417 - Rochefort Trappistes 6


Dubbel
Belgia
7,5 vol
Ratebeer 98

Minu hindamise all on täna tõesti legendaarne õlu - maailma üks kuulsamaid trappist kloostri pruulikodasid Rochefort. Antud pruulikoda avati lausa sada aastat varem, kui meil siinmail Põhjasõda toimus. Tegelikult asutati Rocheforti klooster hoopis nunnade poolt aastal 1230. Kui 1464. aastal oli klooster raskes majanduslikus seisus ning nunnadel tuli kloostrist lahkuda siis asemele toodi sama usulahu mungad. Ja mungad oskasid juba asja ajada - 1595. aastal avati oma pruulikoda ning majanduslikult oli elu kohe rõõmsam. Rochefortil on tänasel päeval pruulimisel 3 õlut :

Rochefort 6 - dubbel, vol 7,5. Tegemist on antud kloostri haruldaseima õllega - pruulitakse vaid kord aastas ning pruulikoja kogumahust moodustab see 1%. Ratebeer 98

Rochefort 8
- tripel, vol 9,2. Tegemist on kõige kättesaadavama pruuliga antud kloostrist. Ratebeer 100

Rochefort 10 - Abt/Quadrupel, vol 11,3. Ratebeer 100

Rocheforti kloostri ja pruulikoja ajaloo kohta kirjutasin ka natukene pikemalt siin.

Kuid nüüd Rochefort 6 juurde. Õlle värvus on häguselt kuldne, valge vahukiht andis küll lootust, kuid vajus siiski kiiresti kirmeks. Aroom on linnaseline, mesine ja magus. Samuti ka kergelt estrine ja puuviljaselt särtsakas. Esmamekk on värskendav, kuid samas ka karamelline - keskmaitses määrivad mungad veel rohkem mett moka peale. Lõppmekk on ploomivein koos pähkliste nüanssidega - ja see kestab suus kaua.

Igati korralik maitseelamus, mida soovitaks ka parimale sõbrale.

Hinnang 9