7 - Prüülike Pime Öö

Prüülike Pime Öö 19.07.2014

Pime Öö on valmis
Tekkis plaan vabal päeval üks porter käima panna. Mul on nurgas kääritusnõus juba pikemat aega üks kontsentraadist jõuluporter käimas, kuid nüüd on võimalus ka all-grain porterit teha.

Retsepti tegin täitsa ise - lugesin ja uurisin porterite loomise kohta ning loomulikult mõjutas ka laoseis.





Pime Öö sisaldab:

Nõrgumas

Linnased
Pale Ale 3,94kg
Chocolate 0.39kg
Cara Pale 0.28kg
Caramel 50L 0.28kg
Munich 0.28kg
Wheat 0.28kg

Humal
East Kent Goldings 6.47% - 60min ja 20g
East Kent Goldings 6.47% - 10min ja 10g
Cascade 7,2% - 30min ja 15g

Pärm
SafBrew Specialty Ale T58 - peaks natuke vürtsikama ja põneva lahenduse tooma.

Lisaks
170g pruuni tumedat suhkrut (15min enne keedu lõppu).
5g piparmündi lehti (10 min enne keedu lõppu)

Valmistamine - korralik mässamine!


Plaanis oli mashimine teha seekord teistmoodi - foorumist lugesin uusi nippe ning see õlu on täielik testõlu mul - proovin siis korraga ja kõike.

Mash - 50 kraadi peal 30min, seejärel 67 kraadi peal 30min ja lõpuks 10min 76 kraadi peal.
Testime põnevaid asju - piparmünt
Braumeistrisse panin 23L vett soojenema ning samal ajal alustasin linnaste jahvatamisega. Kogu süsteem on selge juba vaikselt ning tegevus käis automaatselt - ja seetõttu ka suur apsakas seekord sisse tuli. Kui oled ikka udu, no siis peabki kolm korda rohkem vaeva nägema.

Braumeistris oli vesi 50 kraadi ning panin linnased sisse, ekraanil küsiti, kas olen sisse pannud ja vajuta nüüd start. Seda ma ka tegin ning 3sek hiljem taipasin oma viga. Olin unustanud pealmise võre ja kinnituspoldi panna ning kogu see mash hakkas üle ääre ajama. Midagi muud teha ei olnud - juhe seinast välja ja plaan B-d mõtlema. Braumeistri kraanist lasin vedeliku läbi linnastekeedukoti kääritamisnõusse. Kuidagi tuli see puru ja soga välja saada. Seejärel tõstsin linnased välja ning pesin kogu Braumeistri. Seejärel lisasin vee/kurnatud vedelikku uuesti masinasse ning alustasin kogu programmi uuesti. Paras mässamine oli ning kindlasti mõjutab see õlle maitset ja kvaliteeti. Kuid nagu ütlesin, tegemist täieliku test-õllega ning mingeid suuri ootusi mul eio ole.
Pime kui öö - eesmärk täidetud!

24L eriti tumedat tökatit läks keema - oi pagan kui tume asi ikka. Keedu ajal lisasin humalad, pruuni suhkru ja piparmündilehed.

Peale keetmist oli u 19L alles ning plaatsoojusvahetiga jahutasin maha. Kääritusnõusse jõudis siiski 17,5L (ei hakanud seda humalasodist lõppu laskma). 24 kraadi juures viskasin pärmi sisse (Tõuse ja Murra!) ning viisin keldrisse (u 22 kraadi seal hetkel).

01.08 - 14 päeva on pärm juba keldris kääritusnõus toimetanud. Mulksub stabiilselt iga 3-4 minuti tagant. Densimeetri näit 1012 (seega peaks juba 6,3vol sees olema). Maitse on ikka väga tummine - kohe klaasi vett tahaks peale võtta. See võib igati asjalik jõuluõlu veel tulla. Miskipärast piparmünti ei ole kuskilt maitsest võimalik välja võtta. Tundub, et kogus oli liiga väike.
03.08 - densimeetri näit ikka 1012 ning läks villimiseks - jõuludeks läks laagerduma 21x0,5L ja 21x0,33L.
22.08 - 19 päeva on õlu keldris laagerdunud ning tõesti ei jõudnud kauem oodata. Esimene maitseproov oli järgnev: väga korralik gaas on sees - lõhn on hapukas ning tunda on East Kent Goldings humalaid. Olen tõesti algaja selles maailmas, kuid just see humal on mulle esimene humal, mille lõhna järgi ära tunnen. Ja lõhn on tõesti hea. Maitses segab mind liigne gaas - esimesena lööb välja hapukus, seejärel suhteliselt tummine kohvi mõrkjus. Kuskil kaugelt leidsin ka pärmise järelmaitse. Tundub, et sellele õllele on vaja lihtsalt aega. Aga suures plaanis olen sellega juba praegu rahul - see annab vaid indu juurde, et uusi suurepäraseid tumedaid õllesid teha.

Artikkel Prüülike Pime Öö tulemustest