6 - Prüülike Tõmmu Neid

6. pruul - Prüülike Tõmmu Neid 16.07.2014


Tõmmu Neid on valmis
Alustasin täna enda teise all-grain pruulimisega. Taaskord valisin välja ühe Brown Ale retsepti. Eelmine Brown Ale alles käärimistünnis keldris, kuid tahtmine õlut teha oli nii suur, et ostsin täna ühe käärimistünni juurde. Teine anum on ikka hõivatud jõuluõllega - mulksub nurgas juba kuuendat nädalat - täielik mõistatus. Eile tegin sellele õllele ka pisikese maitseproovi - jõulumekki oli ikka korralikult.

Miks selline nimevalik? Inspiratsioon ei tule Seelikuküttide samanimelisest laulust (vt siit), vaid ilusast suvest ja heast õllest. Antud loo siiski panin ka pruulimisel korra taustaks - paras kammajaa ja umpa umpa käis ning sarnane kammajaa oli ka minul hiljem pruulimise käigus.

Kuid Tõmmu Neid sisaldab endas siis:

Linnased:
Caramel 50L - 500g
Chocolate - 230g
Cara Pale - 350g
Wheat - 160g (retsepti järgi pidin tegelikult 460g panema, kuid käsitsikirjutatud paberil mõõtes vaatasin valesti. Loodame, et miskit ikka kasuks sellest materjalist siis).
Munich - 920g
Pale Ale - 2660g
Süsteem on stardivalmis

Humal
Magnum (14,5%) - 10g 60min
Willamette (4,7%) - 17g 25min
Cascade (7,2%) - 21g 5min
Enne humalate sissekeetmist

Pärm
Safale S-04

Mashimine 68 kraadi peal 60min, keetmine 60min. Kokku läks 23L vett Braumeistrisse, peale mashimist oli alles u 20L, lisasin linnaste loputamisega 6L. Pre-boil oli siis 26L ja densimeetri näit 1042 (retseptis oli 1043 - see tuleneb Wheat linnaste mõõteapsust). Pärmi raputasin sisse ning laususin oma isa tarkuse õlletegemise juures - Tõuse ja Murra! Loodan, et see õlu just murdma ei hakka - äkki pakuks kultuurse maitseelamuse, piisaks täitsa.

Sigavinged retro-õllekastid
After Boil, kääritusnõusse läks 19L ja densimeeter 1051, temp 24 kraadi. Miks nii palju head kraami kadunud on? 7L ei saanud ometigi ju keemisega kaduda? Selle kao taga on mingisugune anomaalia Braumeistri juures - nimelt jahutussüsteem töötas väga hästi kuni järsku Braumeistri väljalase tõrkuma hakkas ning ei lasknud enam midagi läbi - seal sees oli oma 6-7L tol hetkel. Püüdsin ummistust avada kuid ei õnnestunud. Probleemi lahendasin järgnevalt: kallasin kogu kraami üle Braumeistri serva ning läbi humalakeedukoti anumasse ning seejärel selle kallasin edasi jahutusüsteemi. Paras mässamine oli ning vannitoa põrand kleepus ja ujus. Isegi kass hüppas pesumasina peale ja hoidis sellest eemale. Kergendus oli see, et neiu hetkel välismaal ning kogu seda laga ei pidanud põhjendama/seletama. Kuid kogu selle möllu peale sain kääritusnõusse seekord ainult 19L.

Jahutussüsteemi ühendused pean üle vaatama - lasevad liiga palju läbi. Kokkuvõtvalt võib öelda, et Tõmmu Neid ei andnud just väga kergesti kätte - tuli ikka vaeva näha. Loodetavasti seda parem õlu tuleb.

Pruulmeistri abi - Bali
Käisin vanematel maal külas ning tagasi tulin väga ägedate nõuka-aegsete õllekastidega. Rõõm oli suur :)

Esimene käärimispäev - pärm tunneb vist end väga hästi seal. Õhulukk tulistab lausa ning mulle see sobib. Õlle temperatuur 22 kraadi. 7. käärimispäeval on asi rahunenud (iga paar minuti tagant siiski vaikne mulksatus käib). Õlle temperatuur karmile kuumaperioodile mitteomaselt õnneks ikka 22 kraadi.

28.07 - õlu on käinud 12 päeva. Hetkel on Eestis metsik kuumaperiood ning keldris on õlle temperatuur kõikunud 21-24 kraadi vahel. Densimeetri näit oli 1014 - lasen mõned päevad veel käia.

01.08 - 16 päeva mulksunud seal keldris, kuigi densimeetrinäit on kogu aeg 1014. Imelik - ei oska seisukohta võtta.

Artikkel Prüülike Tõmmu Neid tulemustest