 |
Ümbervillimine |
Jõulupruul - 09.06.2014
Olen ise suur tumeda õlle sõber ning seetõttu oli kindel plaan ka üks hea jõuluõlu ise teha. Foorumitest lugedes sain aru, et jõuluõlu peab kindlasti 5-6 kuud laagerduma. Et ikka õiged maitsed ja nüansid välja tuleksid. Seetõttu alustasin enda 4. õlle tegemist juuni alguses - siiski veel kontsentraadist.
Kontsentraadiks valisin Muntons Black Ale (Old Conkerwood) - pidavat kõvasti parem olema, kui teised tumedad. Hind oli ka krõbe - oma 24 eurot. Samuti sisaldas see ka 2 korda rohkem linnaseekstrakti. Pärmiks valisin Safale S-04. Virret tuli kokku 23 liitit ja 23,5 kraadi peal läks pärm sisse. Lisasin ka kohe maitsenüansside lisamiseks 2 tl kohvipulbrit ja 3 kaneelikoort.
Päev hiljem mulksus õlu hirmsa tempoga, õlle temperatuur oli kõrge 26 kraadi. Täpselt nädal peale käärimist (16.06) villisin õlle teise kääritustünni ning lisasin 45g Citra (14,5%) humalagraanuleid. Densimeetrinäit oli selleks ajaks juba 1014. Õlu hägune, hapukas maitse ning märgatav kohvi ja kaneeli maitse. Käärima läks uuesti 21,5L.
 |
Tõsiselt tume |
19.06 oli ka õues külmemaks läinud ning õlu hakkas uuesti käima. 25.06 villisin uude kääritustünni õlle (olin lugenud, et kuivhumaldada üle nädala ei tasu). Densimeetri näit ikka 1014. Käärima läks 19,5L.
 |
5 kuuks laagerduma |
Nüüd algas vaikse mulksumise periood - 30.06 oli 1012, 07.07 oli densimeetri näit 1010, nädalake hiljem 1009 ning villimise päevaks 28.07 oli 1008. Metsik kuumaperiood tõstis õlle temperatuuri vahepeal väga kõrgele, kuid õlu siiski käis edasi. Olin vahepeal juba mitu õlut teinud, kui see veel käis (sh oma esimesed õlled linnastest). Seega suuri ootusi selle õllega mul ei ole. Tuleb mis tuleb ning küll sõbrad jõuluajal ära joovad selle õlle :)
See õlu käis kokku 48 päeva! Hullumeelne ikka :)
28.07 läks pudeldamiseks ning 4,5 kuuks läks laagerdama 38x0,5l ja 1x0,33l.