reede, 10. oktoober 2025

Svaasimaa traditsiooniline "õlu"


 Sissekanne 1948 - Svaasimaa traditsiooniline "õlu"

Puderõlu
~4-5%
Svaasimaa

Mantenga ajaloolises Svaasimaa külas proovisin antud riigi ainukest õlut Sibebet - üsna tavaline laager ja miskipärast lootsin suuremat elamust. Sellest rahuolematusest innustuna hakkasin kohaliku neiu käest uurima, et mida päriselt Svaasimaal joodi. Ja imestuseks neiu rääkis pikalt nende ajalooliselt "õllest" ehk siis fermenteeritud maisipudrust. Minu üllatuseks jooksis ta taharuumi ning tõi kohvitassiga mulle portsu antud "õlut".

Valge, vaevalt voolav hele pudrumass. Keefirine, hapukas-magus aroom. Vahukiht puudus :D

Esimene lonks - johaidii, kas see limane mass tuleb uuesti üles? Õnneks mitte. Naeratan neiule ja ütlen, et oi, see on väga hea. Hapukas-magus, probiootiline, särtsakas, maisipudrune. Võtan järgmise lonksu - taaskord napilt ei tule üles. Mitte maitse ei hakka vastu, vaid see struktuur ja libedus... hahaa.... külmavärinad jooksevad üle keha, võtan veel sure lonksu ja napilt pääsen taaskord lonksu tagasitulemisest. Lonksatan, ning tänan siiralt neiut antud Svaasimaa õlleelamuse eest.

Huvitav, et isegi antud kirjelduse kirjapanemisel juba aega hiljem üritab antud jook uuesti üles ronida. 

Hinnang - hindamatu.