reede, 23. veebruar 2018

Põhjala Cellar Series - Sajand

Sissekanne 898 - Põhjala Cellar Series - Sajand

BA Rye Baltic Porter
12,3 vol

Lumine ning kargelt külm reedeõhtu mere ääres - lumi on  õues lükatud, saun on sooja pandud ning kõht täis. Nüüd on veel ainult üks geniaalne õlu puudu - Põhjala on pruulinud Eesti Vabariigi 100ndaks sünnipäevaks üsna hullumeelse joogi. Tegemist on rukkiga pruulitud Balti porteriga, mille esialgne versioon läks konjaki ja burbooni vaatidesse laagerduma. Seejärel pruuliti natukene aega hiljem sama õlu uuesti ja pandi Vana Tallinnas leotatud tammekuubikutele laagerduma. Ja siis asus peapruulmeister neid kolme jooki kokku segama - iga jook annab oma maitsetasandi ning antud tummisest joogist peaks kompleksus kohe jalaga ukse lahti lööma. Nonii, nüüd on igatahes maitsemeeled tööle aetud ja aeg pudel lahti teha.

Klaasi voolab tökatmust liköörine kraam, mille šokolaadikarva vahukiht kaob kirmeks. Aroom on mega - konjakine, šokolaadikreemine, kakaone, vanilline, samas jah, ka Vana Tallinn meenub.

Maitse on võimas - raske kehaga, liköörise venivusega maitsete pomm. Šokolaadikreemine siidisus koos kohvise röstise hapukusega. Samas vanilliselt magustoidune, ploomiveinine, kõrbenud karamellikommine ja vürtikas! Maitselõpp on konjakiselt kuiv ja alkoholisoe. Suu õhetab veel pikalt alkoholisoojusest ja vürtsikast mõrkjusest. Ja veel pikemalt on suus tammelaastune tanniinisus/kuivus.

Jummel küll - see õlu on äge maitseelamus. Seda õlut tuleb keldrisse panna ja kohe palju - sest 25 aasta pärast kavatsen ma järgmise pudeli lahti teha ja paar pudelit panen enda tulevase lapselapse keldrikogusse - sest Eesti 200ndal juubelil tuleb ka see jook ära proovida (Põhjala best before on antud õllele pandud 2118 ja kohe kindlasti saab see proovitud just siis)!

Hinnang 10