5 - Prüülike Pruuno

Prüülike Pruuno
10. juuli 2014

Pruuno on valmis
2 kuud tagasi olin olukorras, kus istusin arvuti taga ja lootsin, et kunagi on see päev, mil saan ise kodus õlut teha. Unistuses toimus see oma maja keldris/garaazis, kus ruumi oma asjadega tegeleda. Kuid täna, 10. juuli 2014 on juba see päev, kus istun siiski oma linnakorteri vannitoas ja alustasin enda esimese linnastest õlle tegemisega. Ootusärevus...

Kogemus on nullilähedane, kuid tahtmine suur. Kokku tegin 1,5 kuu jooksul 4 kontsentraadist õlut. 2 esimest läksid suhteliselt aia taha - pigem oli asi kali kui õlu. Kolmas oli see-eest juba väga hea. Neljas käib mul nurgas juba viiendat nädalat - peaks vast hea jõuluõlu tulema.

Kuid võtsin siis julguse kokku ja otsustasin ka linnastega mässama hakata. Selleks muretsesin Pruulmeistrite poest Braumeister 20l miniõlletehase, lisaks sellele linnastejahvataja, korraliku plaatsoojusvaheti ja terve hulga muid pisemaid vidinaid. Sai ka suurte kottidega ette ostetud erinevaid linnaseid - et oleks ikka põnev katsetada.
Läpakas oli muidugi tolmu pärast täis

Muretsesin endale BeerSmithis konto ning sealt leidsin vajalikud retseptid, mida endale vastavalt natuke muutsin. Kuna mulle endale pruunid ja tumedad õlled väga meeldivad, siis otsustasin just sel suunal liikuma hakata. Kunagi Põrgus istudes otsisime mu õlledele nime - läheb see siin õlle puhul ka käiku. Tegemises on Prüülike Pruuno vol 1.

Linnased:
Pale Ale 4.39kg
Cara Pale 0.26kg
Caramel 50L 0.26kg
Chocolate malt 0.10kg

Humalad
East Kent Goldings 6,47% - 36g ja 60min
East Kent Goldings 6,47% - 14g ja 10min

Pärm
Süsteem stardivalmis
Mangrove Jack British Ale Yeast #M07

Linnaste jahvatamisega siis asi algas - ei osanud kohe hinnata, milline see struktuur peaks olema. Kuna kogus oli suur, siis uhasin selle kõik masinast läbi ja valmis materjali sai terve ämbritäis, uskumatu. Braumeister sai täidetud 23L veega ning mash temperatuuriks valisin 67 kraadi ja kokku 75min. Hiljem 60 min keetmine otsa.

Lõhn on ikka väga hea siin protsessi käigus - asi mida konservidega ei tunneta.

Plaatsoojusvaheti tegi oma töö korralikult
Loputasin linnaseid 7 L veega ja seejärel keetsin 60min. Alguses lisasin humalad ning 10 min enne lõppu veel. Tegin tobeda vea, kus viskasin esimese portsu humalaid kohe sisse, kuigi temperatuur oli alles 70 kraadi - nii umbes 25 min hiljem oli alles 100 kraadi ja algas keetmine. Seega humalad olid pikemalt kui vaja. Vaatame, kuidas lõppmaitset mõjutab.

Preboil oli 26L ja gravity 1046. After boil oli 23L ja gravity 1050.

Jahutasin maha 23 kraadini u 15 minutiga ning lisasin pärmi. Kokku läks käima 20L õlut. Tõuse ja murra! Kuna esimest korda tegin, siis võttis kogu protsess aega 5h ja 30min. Tuju oli hea ning mõnus rahulolu hinges - sain vist tõesti hakkama. Hinnangu protsessile annan peale esimest maitseproovi :)

4 päeva on õlu nüüd keldris olnud ning pärm teeb oma tööd päris korralikult. Õlle temperatuur 22 kraadi.

Kass oli jahutussüsteemist huvitatud
Käisin 7. käärimispäeval keldris mõõtmas - 1010 ning mulksutaja vaikne (kuigi veetasemed ei ole veel võrdsed). Õlle temperatuur stabiilsed 22 kraadi. Maitse on juba praegu superhea - korralikult magus ning igasugu põnevad nüansid tulevad välja. Ei jõua oodata, mil saan selle õlle pudelisse panna.

8 päeva käis ning kui FG oli 1010, otsustasin pudelisse panna (18.07). Kokku 59x0.33L pudelit ja läksid keldrisse u 22 kraadi kätte laagerduma.

Artikkel Prüülike Pruuno tulemustest