neljapäev, 2. aprill 2015

Lehe / Õllenaut / Vormsi Kolmik

 Sissekanne 260 - Lehe / Õllenaut / Vormsi Kolmik


Brown Ale
Õllede kangused erinevad

3 Eesti pruulikoda ostustasid pead kokku panna ning teha ühe põneva eksperimendi - selleks koostati ühine retsept ning iga pruulmeister valmistan antud juhiste alusel enda pruulikojas selle õlle. Võimalus on antud ka kodupruulijatele kopeerida antud rüübet: retsept üsna lihtne:

25L õlle jaoks
4,5kg Pale Ale linnast
0.5 kg Caraaroma linnast
0.1 kg Chocolate Wheat linnast

67 kraadi peal tuleb meskida tund aega ning SG peaks tulema 1048. Seejärel keeta 90min ning lisada East Kent Goldings humalad 10g 90min, 20g 60min ja 30g 30min. Käärita 20 kraadi juures Safale S-04-ga kuni lõpptihendus on 1012 - voilaa, ning oledki sama õlle saanud.

Pakend on projektil tõesti äge - mõnus carry-on ning igati informatiivne. Iga pruulikoja õlle kangus on erinev - tõesti põnev, kas see on jäänud lõpptiheduse taha või pruulikoja efektiivsuse erinevustest tingitud.
---------------------------------------------------

Lehe Kolmik

Brown Ale
4,5 vol

Lehe on ainukesena antud projektiks ka spetsiaalse pruuni korgi oma logoga teinud - kiidusõnad. Miskipärast tundub just Lehe versioon antud õllest kõige tumedamalt pruunikas, samuti on valge vahukirme kõige pikemalt püsimas. Tõsiselt šokolaadine ja kakaone-tihke aroom. Esmamekk on pigem väga kerge olemusega - väga kergelt aimatav linnaseline magusus koos puuviljase mahlasusega. Järelmaitse on röstitud linnaste olemaolu kinnitav, leivane ning pigem kuiv.

Lihtne õlu - maitseelamusest jäi natuke puudu.

Hinnang 6

---------------------------------------------------

Õllenaut Kolmik

Brown Ale
5,0 vol

Õllenaudi õllel on värvus heledam pruun, vahukiht puudub. Aroomis on kahjuks tunda pärmi, banaaniselt magus - mitte just kõige meeldivamad elamused aroomist. Peab tunnistama, et Õllenaudi versioon on sama vesine, kui Lehel - kuid siia on oma väga imeliku nüansi andnud häiriv vürtsikas-meditsiiniline mekk. Lõpp tuli taaskord kiirelt - ikka kamaluga röstitud linnaseid ja kohvi.

Hinnang 4

---------------------------------------------------

Vormsi Lahe Kolmik

Brown Ale
4,7 vol

Värvus samuti pruun, vahukiht puudub. Aroom kolmest kõige magusam, karamelline, ploomine, kodupruulidele omane hapukas-pärmine mekk. Taaskord linnaseline magusus, kuhu kütab hoogu juurde tumedate linnaste ja humalate mõrkjus. Pigem kerge ja vesine maitse, ning ka selle õlle puhul on kõrvalmaitseid kahjuks. Lõppmekk on küll kakaoselt mõrkjas, kuid samas häirib metalne nüanns.

Hinnang 5